Rödkål, brunkål och annan konstig julmat

Rödkål

Rödkål är en av julens kålsorter. Rödkålens färg är pH-beroende, och man kan faktiskt använda rödkål i stället för lackmuspapper för att få ett ungefärligt begrepp om surhetsgraden för en vätska. Koka upp lite vatten (pH 7) och häll över rödkålsbitar. Då får du en vackert blå färg på vattnet.

Se nu vad som händer när du tillsätter en slurk ättiksprit:

Om du i stället tillsätter en sked bikarbonat (basiskt) så får du en blågrön färg i stället. I glaset nedan till vänster har bikarbonat tillsatts och i glaset till höger finns rödkålen med ättika.

Rödkålen innehåller föreningar som består av socker och fenoliska färgämnen.

Brunkål

brukar du kanske också äta på julen – åtminstone om du bor i Skåne. Detta är ingen egen kålsort, som t.ex. rödkålen är, utan man tillagar brunkål av vanlig vitkål. När man har skurit vitkålen i tunna skivor kokar man den i vatten, som sedan får rinna av. Därefter bredes kålen ut i en långpanna tillsammans med sirap, skinkspad och smör och får stekas i ugn c:a en timme i 225 °C. Vid stekningen i den höga temperaturen karamelliseras sockret i sirapen. Detta innebär att sockermolekylerna sätts samman till långa kedjor (polymerer). Dessa är bruna. Om du provar på detta brunkålsrecept, så kommer du (och hela kvarteret) att märka att det även bildas aromatiska ämnen.

Annan julmat och julkryddor

All mat och matlagning är kemi 😋men med julmaten blir de kemiska sensationerna något alldeles extra. Du glömmer väl inte lutfisken till jul? Detta är den mest basiska maträtt som man känner till. pH är mycket högt. Passa på att lägga lite rödkål på lutfisken, så får du se att rödkålen blir helt grön!

Ja, sedan har vi ju saffran, som är giftigt. Några gram kan vara dödligt. Tur att det finns så lite i de små kuverten och att det är så dyrt! Så har vi senap, men det är bara lite giftigt!

Vi har ju också alla julsötsaker med det livsfarliga sockret! 😬

Puh! Ta det riktigt försiktigt med julmaten, så får vi göra vårt bästa för att överleva den!

God Jul!